06 mai 2017

Ziua I: ce vizităm azi?

BY Bianca Nicoleta IN , , No comments


   Am ajuns cu bine, m-am impacientat ca un Pepsi la aeroportul din Budapesta (așa fac eu când sunt într-un loc nou), zborul a fost plăcut iar Maria m-a așteptat cu un buchet foarte drăguț de flori (Multumeeesc!!!).
     Dar până să ajung m-au trecut căldurile prin aeroport la Budapesta și parcă am chemat ghinionul. De fiecare dată când sunt într-un loc nou îmi trec prin cap tot felul de întrebări gen: oare cum se va desfășura totul? Mă voi descurca? Dacă pierd avionul? :))
     Stresul nu a întârziat să apară, am ajuns cu mai bine de 2 ore în aeroport și stau eu cuminte să se deschidă ghișeul de check-in moment în care vine o mulțime de oameni, care no idea de unde au apărut și culmea că toți merg în Copenhaga (cel puțin așa credeam). Mă pun și eu frumos la rând ca tot omul, intru în discuție cu o domnișoară și totul ok. Ce mi-a dat cu virgulă a fost că cei din jurul nostru vorbeau doar engleză și rândul înainta foarte încet.
     La un moment dat mă desmeticesc să merg mai în față ca să văd că la rândul la care stăteam eu era ghișeul de check-in pentru cursa de Londra :))). Betoon. Ghișeul meu era cel de lângă și erau doar câteva persoane. Bravo, Bianca! Important e că nu te-ai trezit mai târziu. Trec rapid de securitate și mă lupt cu disperare să mă conectez la un Wi-fi ca să încarc o poză pe Facebook..și stau eu ce stau și nu se încarcă.
O las baltă și mă îndrept spre poartă moment în care văd că nu mai ajung și găsesc doar indicatoare cu poarta de îmbarcare și poarta nu o zăresc. Mă trece tura a 2-a de călduri și o iau la propriu la fugă...poarta de îmbarcare se afla pe o pista secundară a aeroportului într-o hală.
     Totul se liniștește după ce urc în avion și yuuuhuuu am decolat..
Continuarea se știe..Maria m-a întâmpinat la aeroport și am pornit spre casa ei. Ne așteaptă 3 zile pline.

     În materie de vizitat, temele ni le-am făcut în mare de acasă și eu și Maria..așa că prima zi am trecut în revistă obiectivele ce se puteau vizita gratuit.

     1. Mica Sirenă (Den lille Havfrue)


    Cine a fost copil cuminte și a citit poveștile lui Hans Christian Andersen? Micuța sirenă a devenit șefă la Copenhaga devenind simbolul orașului. Statuia nu măsoară decât 1,25 m și o găsești cuminte în zona Langelinie. Nu ai cum să treci pe lângă ea pentru că e plin de turiști în zonă indiferent de vreme..abia am reușit să ne strecurăm și noi să facem o poză.
     Povestea micuței sirene începe undeva în anul 1913 când Carl Jacobsen, fiul fondatorului fabricii Carlsberg se afla la o operă de balet - Mica Sirenă. Impresionat de reprezentație, ii cere unui sculptor să facă o statuie. Treaba a fost floare la ureche deoarece pe 23,081913, sculpura a fost dezvelită.

     2) Citedela Frederikshavn (Kastellet)      Citadela o găsești chiar lângă Mica Sirenă. Se zvonește că e una din cele mai bine păstrate cetăți din Europa de Nord. E construită în formă de pentagramă și azi e considerat parc public. Deși am intrat și în curtea interioară nu pot să zic că m-a atras ceva în mod special.

     3) Biserica Alexander Nevski


     Este singura biserică rusă din Copenhaga. Din punct de vedere arhitectural biserica are domuri care se pot observa din stradă. Este închinată sfântului Alexander Nevski.
Din păcate, când am fost noi, nu a fost deschisă. Google spune că merită vizită dacă ești prin zonă.

     4) Biserica Frederik (Biserica de marmură)


      
     Se află la 2 pași de Palatul Amalienborg și este o biserică luterană construită în stil roccoco. Circumferința cupolei măsoară 31 m fiind cea mai mare din Scandinavia. Sursa de inspirație se zvonește că este Basilica Sf. Petru din Roma.


     5) Palatul Amalienborg
     Palatul Amalienborg este piesa principală din cartierul Frederikstad iar azi e reședinta de iarnă a familiei regale daneze. Palatul e format din 4 clădiri aproape identice la exterior în stil roccoco fiind construite în jurul unei piețe octogonale unde se găsește și statuia Frederik al V-lea, rege al Danemarcei și Norvegiei. În prim plan se poate vedea și Biserica Mormonă.
     Primul lucru care l-am făcut când am ajuns a fost să o întreb pe Maria în care dintre clădiri stă regina :)). Desigur, se poate vizita și interiorul (contra-cost) și schimbarea gărzii. 

     6) Opera Teatrului Regal


     De la Palatul Amalienborg fugim până la Opera Teatrului Regal. La ora actuală Opera din Copenhaga e considerată ca fiind una din cele mai bune clădiri de operă din lume. A fost renovată recent iar calitatea sunetului e una de excepție având un design interior și exterior de invidiat.
Noi am văzut-o doar din exterior, are o formă destul de interesantă, probabil iubitorii de arhitectură vor fii fascinați plus că poziționarea ei pe apă e ceva mai rar întâlnit.

     7) Nyhavn (Portul Nou)     Despre Nyhavn și starea de bine care mi-o dă locul aș putea scrie un roman.A fost una din locațiile de pe bucket-list-ul meu E locul care mi-a plăcut cel mai mult din tot orașul, aici m-am bucurat de cea mai simplă plimbare, aici am mâncat înghețată cu Maria deși era decembrie (ce pot să spun, m-a convins :P), peisajul face minuni..acele case vechi și super colorate, localuri cochete și micile ambarcațiuni + statul pe ponton au făcut deliciu.
     La numărul 9 se găsește cea mai veche casă care datează ”numai” din 1681 și are același design. Cunoscătorii știu că Hans Christian Andersen și-a petrecut o mare parte din viață aici fiind locul care a servit ca și inspirație pentru binecunoscutele povești..a locuit la numărul 20, 67 și 18. Nyhavn era o zonă rău famată a orașului aici locuind doar oamenii săraci.

     8) Stroget 

     Hmm..tocmai ce ai pășit pe cea mai lungă stradă de shopping din Europa 1,1 km de pietonală de magazine cu haine, souveniruri, lego și restaurante. 
Atmosfera e drăguță, multă lume deși era spre seară, magazine în care găsești tot ce vrei și ce nu vrei.

     9) Christiania - orașul liber 


     În Christiania am ajuns spre seară...probabil sună puțin dubios. Maria a mai trecut pe aici așa că știa drumul și nu am zăbovit prea mult. 
De cum am făcut primii pași ne-a lovit un miros înțepător de iarbă care o găseai pe fiecare masă. Lumea stătea la o poveste cu iarbă în jurul focului. Recunosc ca nu mi-am imaginat o postură atât de degajată a locului.
     Christiania e cartierul rău famat al orașului și singurul loc unde drogurile ușoare sunt tolerate.
Fiind deja întuneric, plimbarea a fost destul de scurtă și fără incidente.

    Wake up, tomorrow is another day!


Citește și:

0 comentarii: