01 ianuarie 2015

16. Ghinion spre Sacra di San Michele

BY Bianca Nicoleta IN No comments

      Mai avusesem o tentativa sa ajungem la Sacra di San Michele dar am ajuns la Avigliana.
De data asta nu mai scapa nimic deoarece planul e bine pus la punct de cu seara si eu trebuie sa ajung cu orice pret la Sacra di San Michele.
     De cu seara pregatesc totul (sandwish-ul, apa, etc), undeva la ora 10 am tren spre Sant Ambrogio (gara unde aveam sa cobor), stiu unde trebuie sa merg si stiu sa cer un bilet de tren dus-intors (am experienta de cand am fost la Torino).

     Scenariul din dimineata urmatoare:
Radu: "Bibi, trezeste-te, nu ziceai ca mergi iar pe nu-stiu-unde?
Eu: "Ba da, merg. cat e ceasul?"
Radu: "9:10, hai ca mai trebuie sa iei micul-dejun"
Eu: "Caaat maaa? 9:10?!?! La cat ti-am zis sa ma trezesti?!?"
Radu: "Poi pe la 8:30 dar am vazut ca dormi asa de bine, te-am mai lasat putin!"

    Ok, this is not funny! Si incep: nu o sa gasesc bilete, nu o sa ajung la gara, o sa pierd trenul, no waaay!.
     In 5 minute ma imbrac, mananc din mers un corn cu ciocolata, imi verific rucsacul si ies pe usa in fuga spre magazinul de unde imi cumpar biletul de tren si ajung in gara chiar cu vreo 3-5 minute inainte. Pfiu!!!

Asa isi intimpina gara din Susa turistii

     Ma uit pe panou, vad ca la ora 10 pleaca trenul, vad lume in gara totul e ok, pana se face un anunt, in limba italiana evident, dupa care iese toata lumea din gara. Am inghetat instant!
Whaaat?!?! Ok, care e faza?
Eu, dupa ei. Vad ca toata lumea se strange in fata garii unde era un autocar maricel. Nu inteleg nimic!
Ma gandesc sa intreb pe cineva si gasesc un tanar care imi explica ca trenul nu vine pana la Susa si noi vom merge pana in Bussoleno (urmatorul orasel) de unde vom lua trenul spre Torino.
M-am linistit, autocarul a fost gratuit, ne-a lasat in gara din Bussoleno unde ne astepta trenul cu pricina.
     Mica mea calatorie decurge fara probleme, urmarind si numarand statiile, unde sunt nevoita sa cobor.

Toate drumurile duc la...Sacra di San Michele


Exista mai multe drumuri care duc la binecunoscuta abatie, eu am urmat traseul marcat cu alb din partea stanga pentru a urca spre manastire pe drumul vechi, cel folosit de calugari cunoscut sub numele de "Antica Mulateria" ("Drumul Vechi"), un drum pavat cu pietre, fiind presarat cu cele 14 momente importante traite de Isus in drum spre Golgota.


Harta traseelor


Statiunea a II-aAm parcurs mai mult de jumatatea traseului


Traseul este superb, trece printr-o padure, nu necesita efort foarte mare, eu l-am parcurs aprox intr-o ora in pas de plimbare. Asteptam sa ajung la locul cu pricina.

Ajung sus si peisajul imi taie respiratia, e suuperb. A meritat tot urcusul.. Ce avea sa vina era lovitura sub centura..
Valea Susei

Vf. Rocciamelone cu plete carunte     Admir peisajul..ma uit in stanga, in dreapta, peisajul e superb...ma invart ca un copil care si-a gasit jucaria si ma indrept spre caserie ca sa imi cumpar biletul de intrare...si inghet.
Mesaj scurt: "Pauza de masa intre orele 12:00 -14:00
Whaaaat?!?! Si sa nu mai zic ca am ajuns la 12:10.

Cum am putut sa uit de pauza de masa?!?! Fiindca in Romania nu se practia,mi-a iesit complet din minte...
Asta este, imi gasesc de lucru vreo 2 ore prin zona dar nu plec fara sa vad abatia..
Dupa ce fac poze cu peisajul, cu exteriorul, ma uit peste toate panourile de informare si uite asa au trecut 2 ore.
Hihi, now I`m ready!

     Biserica Sf. Mihail (Sacra din San Michele) este situata in varful stancos al muntelui Pirchiriano (962 m), Pichiriano este unul dintre cele mai vechi locuri de cult a Arhanghelului Mihail, ocupand centrul geografic intre sanctuarul muntelui Sant`Angelo in Puglia (Italia) si intre muntele Saint Michael in Normandia (Franta).
A fost fondata in secolul X fiind unul dintre cele mai mari complexe arhitectonice religioase din epoca romanica in Europa, impunatoarea temelie avand o inaltime de 26 m.
  
         
Intrarea

     Scara mortilor este locul unde sunt cele mai evidente caracteristici care apartineau arhitecturii romanice. In acest loc de o importanta structurala se ingropau calugarii si binefacatorii bisericii (cateva din morminte fiidn vizibile si astazi sub fereastra si in nisele laterale).

Scara mortilor
    
     Usa zodiacului este situata la baza superioara a "Scarii mortii" fiind elementul artistic cel mai important. A fost realizata in primele decenii ale secolului XII. Pe stalpul din dreapta sunt sculptate semnele zodiacului si pe cel din stanga 16 constelatii.
Pe latura interna sunt scumptate animale si mici figuri umane, semn al armoniei Creatorului, persoane biblice (Cain Abel) si persoane tipice ale iconografiei medievale (femei care alapteaza serpi, sirene) acestea fiind simbol al pacatului.

Usa zodiacului

Usa zodiacului - detaliu


     Trecuta de "Poarta zodiacului" se ajunge in una din cele mai recente zone ale manastirii. Ultima parte de scari si arcuri carieriste neogotice, elemente importante de consolidare ale bisericii, incepute la sfarsitul sec. XIX.

Arcuri carieriste 

O alta perspectiva

     Biserica, realizata cel putin in doua timpuri si modificata de-a lungul timpului, este rezultatul grandios al ultimelor restaurari ce au avut loc in anul 1937 cu reconstructia boltei centrala incrucisata.
Primei perioada apartin sculpturile carea inrameaza fereastra principala: Fecioara Maria si Arhanghelul Mihail.

Biserica 

     Se ajunge la o terasa deschisa unde se poate admira in tihna peisajul...

Admirati peisajul, azi e gratuit!


Amazing

Un varf de 3538 m

     Un ultim element important este Turnul frumoasei Alda si ruinele manastirii. Construite intre sec XII si XIV aveau rolul de a ospita mai mult de 60 de calugari. Ceea ce se poate vedea astazi sunt niste ruine, cea mai importanta fiind numita Turnul frumoasei Alda. Legenda spune ca o frumoasa fata, pentru a fugi de soldati, s-ar fi aruncat de pe turnul manastirii ajungand jos teafara si nevatamanata multumita interventiei ingerilor. Din orgoliu si pentru bani s-a aruncat si a doua oara, murind.

Ruinele


Turnul frumoasei Alda

Un alt mod de a privi lucrurile

Statuia Sf. Mihail


Sacra din San Michele - exterior

     Dupa ce am facut turul, mi s-a parut scurt dar de fapt, m-am plimbat aprox 2 ore.
Urmeaza minunata coborare dar stiti cum se spune? "Mai usor la vale, decat la deal!". Reusesc sa cobor in aprox 35 de minute si ma indrept spre gara cand, ce crezi ca imi aduc aminte? 
Damn it! Nu m-am uitat la ce ora am tren inapoi. Am bilet dar nu stiu la ce ora am tren. Grabesc pasul spre gara si realizez ca trenul a plecat cu 8 minute inainte sa ajung eu. Nice!
   Asta este, mai astept inca 52 de minute in gara. Trenul vine si ajung acasa teafara si nevatamata unde Lidia ma asteapta cu un delicios strudel cu mere.

See you next time!

     Cine a citit cartea "Numele trandafirului" ("The name of the rose") scrisa de Umberto Eco, mana sus!
Recomand celor care au citit cartea sau au in plan sa o citeasca sa dea o tura pe aici, deoarece Sacra di San Michele a fost o sursa de inspiratie pentru scriitor.
     Spor la citit si intrati un pielea unui detectiv ager in cautarea unui criminal.Citeste si:

    4. Tura de recunoastere in Susa
    5. Tura de recunoastere in sate vecine: Bussoleno
    6. Un castel ascuns in munte : Forte di Exilles
    7. Punct panoramic: Madonna della Losa
    8. Tura de recunoastere in Torino
    9. Pe urmele dinastiei de Savoia: Venaria Reale
  10. Vizita la Muzeul Automobilelor, Torino
  11. O plimbare pana la Losa
  12. Iarna la peste 2000 m: Mont Cenis
  13. Vizita la Lago Grande, Avigliana
  14. Tema de casa pentru anul urmator: Vf. Rocciamelone
  15. Cum sa mergi pe ciclostrada: Novalesa
  17. Amarul drum spre casa0 comentarii: