10 martie 2014

9. Pe urmele dinastiei de Savoia: Venaria Reale

BY Bianca Nicoleta IN No comments


Bine ati venit la Venaria Reale!

Ah, de cand am asteptat sa va povestesc cum traiau regii...numai cand ma gandesc mi se face pielea de gaina :P. Sincer... nici nu stiu cu ce sa incep. Incerc sa incep cu inceputul :P.

Venaria Reale este cunoscut si sub denumirea de Versailles al Italiei. Este palatul regal al binecunoscutei dinastii de Savoia.
Sincer, cand am ajuns in Italia, habar nu aveam de existenta acestei minunatii care este situata la doar 60 km distanta de Torino, insa cand Vio a propus sa-l vizitam si mi-a aratat pozele pe internet, m-am indragostit instant!
Ce pot sa spun, din pacate vremea nu prea a tinut cu noi dar macar nu a plouat.

Si sa incepem:

Dupa ce Lidia face in asa fel incat sa "trage chiulul" de la o zi de lucru, pentru urmatoarea dimineata toate sunt pregatite, planul fiind sa pornim aprox. la ora 10 din Susa, urmand sa facem aprox. o ora pana in Venaria. Toate bune pana aici! Dar stiti voi ca niciodata planul de acasa nu se potriveste cu cel din piata si Radu la prima ora e invadat pe tot corpul de o alergie malefica (v-am zis ca are ceva probleme de sanatate) care ii taie instant pofta de plimbat pe coclauri. Damn it, mama ei de alergie!!! Cum Radu stia ca toti doream sa mergem la palat, nu se discuta sub nicio forma sa anulam iesirea, vom merge in formatie de 3, urmand sa il stresam la telefon :P.

Si pornim frumos pe autostrada si in aproximativ o ora ajungem, cu ajutorul lui Giovanna (GPS-ul), in Venaria. Mama mama, presimt ca o sa ma distrez azi! :X.

Si ajungem...privelistea imi taie respiratia....

Turnul cu ceas

Curtea de onoare

Si ajungem la minunatele gradini....

Mai e mult?

Detaliu

Fantana principala


Una din gradinile cu flori

Autumn is coming!

Plimbare

S-a meritat plimbarea, uite recompensa :)

Dupa calculele noastre, de aruncatul cu privirea, plimbarea ne-a luat aproximativ 3 ore...si am "masurat" ca ar avea circa 1 km.. Gradina in sine gazduieste mai multe gradini: gradina cu pomi fructiferi, gradina cu flori si gradina cu legume. 
Si pentru cei lenesi dornici totusi sa vada gradina s-a inventat:

Trenuletul

Hmm..intrebare: Oare ce facea regele Victorio Emanuele al II-lea cand se plictisea?
Raspuns: Pescuia!


Pescarie

Va invit la o plimbare cu barca!

Dupa ce ne-am rupt picioarele in plimbare, degetele pe aparatele foto si mainile pe camera de filmat, in sfarsit ajungem sa vizitam interiorul. 
Noi ne-am luat bilet intreg care include: vizita gradinilor, vizita palatului, expozitia de rochii, expozitia de carute si prezentarea barcii.

Urmatoarea oprire a fost expozitia rochiilor. Din pacate, fotografiile sunt interzise. In expozitie se aflau rochii de colectie, rochii de mireasa ale reginelor, realizate de designerul Roberto Capucci.

Dupa ce m-am simtit printesa o ora, intram sa vizitam palatul in sine:

Vedere spre curtea de onoare

Detaliu

Luam un loc?

Sala Mare

Capela Sf. Hubert

Dupa un tur de aproximativ 2 ore, in care cireasa de pe tort a fost Sala Mare, ne-am oprit la o cafenea regala, in interiorul palatului si am aterizat exact pe..terasa :P.

Coffe time in stil regal!

Penultima parte a aventurii regale a fost vizitarea calestilor fiind expuse calesti din anul 1760 pana cand a aparut automobilul.
Dupa o zi intreaga de umblat si facut poze se pare ca cele 2 aparate foto si camera video au obosit si ele, astfel ca pe cand am ajuns in sala carutelor, ne rugam de fiecare aparat sa se mai deschida si sa mai faca inca o poza sau doua...

Cine doreste o tura?

Ultima oprire a fost barca regala unde, din pacate, nu ne-a fost permis sa facem poze. Barca regala a avut parte de o prezentare mai speciala deoarece aceasta a fost reconstituita in urma cu cativa ani fiind ultimul exemplu de barca in stil venetian din secolul al XVIII-lea din lume.

Toata distractia s-a incheiat in jur de ora 19:00. Dupa ce iti admira ochii asemenea splendoare, se pare ca stomacul isi cere drepturile asa ca, o pizza italiana e bine venita la pizzeria din apropiere. Mama mama ce buna a fost!
Si pe cand credeam ca e totul gata, ce sa vezi?

Hmm..daca ai citit cu atentie de la inceput  si daca ai fost atent la imagini, cu siguranta ai observat fantana din Curtea de Onoare. In aceea seara, fantana a luat numele de "Fantana Muzicala", deoarece de la ora 20:00 isi astepta invitatii pentru a ne incanta cu un adevarat spectacol.

Asa ca, dupa ce am infulecat  pizza a la Italia, ne-am intors in Curtea de Onoare la..concert.
Si dupa cum va spuneam, mai ca ma puneam in genunchi la camera video sa se mai deschida si sa mai functioneze inca putin.


Stiati ca...
-palatul regal din Venaria a fost inclus in Patrimoniul Unesco in anul 1991
-imprejurimile palatului cuprind si o rezervatie naturala, numita Parco della Mandria, locul de vanatoare al regilor

De tinut minte....
-toata distractia pe care v-am prezentat-o mai sus a costat, nu mai mult, nici mai putin de 20 euro ce a insemnat: plimbarea prin gradinile palatului, vizita in sine a palatului, vizitarea expozitiei de rochii, vizitarea expozitiei de carute si barca regala.
-daca doriti o plimbare cu trenul prin gradini, vei scoate din buzunar 4 euro
-daca va trage cu ochiul gondola regala si doresti sa te simti rege pentru o zi, 4 euro sunt suficienti
-daca vrei sa te simti vanator si doresti sa vizitez Parco della Mandria, o caleasca te va plimba aprox. 1 h 40 pentru suma de 7 euro.

Daca vrei sa ajungi si tu pe aici:


Vezi harta mare


Citeste si....
0 comentarii: