15 ianuarie 2014

6. Un castel ascuns in munte : Forte di Exilles

BY Bianca Nicoleta IN No comments

Pentru cine nu stie, afla acum:P. Pe mine tot timpul m-au impresionat castelele de orice tip, conacele, mosiile si pana la urma (de ce, nu?) si ruinele. Fiecare bucata de caraminda, fiecare usa, fiecare fereastra, fiecare turn, fiecare treapta, fiecare balcon are o poveste de spus, are o insemnatate, e martora la intalnirile pe ascuns intre domnite si tarani, la oroare, frica, razboi, lupte si lista poate continua.
Un singur nume: Forte di Exilles.

Te asteptam sa ne vizitezi!Forte di Exilles 1

Forte di Exilles 2

Cum ajungi pana acolo? De la Susa o iei spre Franta aprox 20 de km pe SS24, e imposibil sa nu observi un indicator care te trimite spre castel care, de altfel, nu e mic deloc:P.

                                          
                                                                                               View Larger Map

Si acum hai sa va povestesc ce e pe aici. Am pornit intr-o dupamasa sa vedem castelul, Radu la mai vazut inca odata asa ca eu trebuie sa vad acum care e treaba.
Nu va spun cum au fost acei 20 de km pana acolo pentru ca nu am cuvinte in afara de super, splendid, fantastic. O zona de munte care efectiv iti taie respiratia.
Ajungem la fata locului si observam ca s-au mai modernizat oamenii de pe aici si anume au instalat un ascensoar ca sa nu se oboseasca lumea sa mearga pe jos din parcare si sa urce ditai "muntele" si sa treaca podul pana la intrarea in castel. Personal, nu sunt de acord cu asa ceva dar, asta este; ne conformam.

Ascensorul de care va spuneam :P


Forte di Exilles este un castel cu un impact vizual mare care a fost deschis publicului din anul 2000 dupa ce a avut parte de niste reparatii serioase si a fost restaurat.Castelul este construit strategic aici fiind gazduita o garnizoana militara.
 Este un model de arhitectura franceza din timpul domniei dinastiei de Savoia. 
Cine nu a auzit de renumita dinastie de Savoia? Ne vom mai intalni cu ea in luna de miere:P.
De programul de vizita nu stiu ce sa va spun..noi am fost in octombrie si era deschis. Pretul este de 10 euro. Eu si Radu fiind studenti ne-am incercat norocul si am platit 8 euro deoarece suntem studenti si am prezentat cardul de student Omnipass. Ma gandesc ca orice card de student este ok atata timp cat e valabil si..il ai asupra ta :P. Nu te va crede nimeni ca il ai acasa :)).

Urcam cu ascensorul.....aici nu comentez..toata lumea stie ca mie imi este frica de lifturi, de aceea acum stau la etajul 8 (ironia sortii) :)). Intram intr-o curte interioara superba si avem deschidere spre zona superba de munte. Si nu ma satur sa ma uit, ma uit in stanga, in dreapta si fug dintr-un colt in altul ca un copil care nu are stare :D.

Detaliu :)

Detaliu - curtea interioara

Detaliu - curtea interioara

O alta curte interioara

Mai e mult pana ajungem???

E mult pana jos!

Panorama 


Evident ca ajungem si in interior unde sunt prezentate uniforme militare si tot felul de filmulete care pe mine nu ma prea incanta si trec ca baba prin Paris :P.

Soldat in vitrina


Cine e pasionat de sport? Cine se uita la "tembelizor" cand sunt Jocurile Olimpice??
Pentru cei care nu stiu, Torino a gazduit Jocurile Olimpice din 2006 iar in urma acestui eveniment Forte di Exilles a deschis, hai sa zicem o expozitie, dedicata acestui eveniment. Asa ca, cine e pasionat poate sa viziteze castelul, sa vada costume, medalii si tot ce mai e pe acolo de la Jocurile Olimpice.

Care pe care?


Mascote

Medalii de la Jocurile Olimpice Torino 2006


Va urma..


Citeste si...

Honeymoon 2013-Itinerar
    1.  Drobeta Turnu Severin again
    2. A disparut statuia
    3. Traseul: Drobeta T. Severin - Belgrad - Zagreb - Ljublianja - Trieste - Milano - Torino - Susa.
    4. Tura de recunoastere in Susa
    5. Tura de recunoastere in sate vecine: Bussoleno
    7. Punct panoramic: Madonna della Losa
    8. Tura de recunoastere in Torino
    9. Pe urmele dinastiei de Savoia: Venaria Reale
  10. Vizita la Muzeul Automobilelor, Torino
  11. O plimbare pana la Losa
  12. Iarna la peste 2000 m: Mont Cenis
  13. Vizita la Lago Grande, Avigliana
  14. Tema de casa pentru anul urmator: Vf. Rocciamelone
  15. Cum sa mergi pe ciclostrada: Novalesa
  16. Ghinion spre Sacra di San Michele
  17. Amarul drum spre casa0 comentarii: